Η καλλισθενική γυμναστική πηγάζει από την αρχαία Ελλάδα

Η καλλισθενική γυμναστική πηγάζει από την αρχαία Ελλάδα. Η ονομασία “calisthenics” έχει ετυμολογικά ελληνική ρίζα και προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις «κάλλος», που σημαίνει ομορφιά και «σθένος», που σημαίνει δύναμη (σωματική και ψυχική).

Η αγωγή της καλλισθενικής γυμναστικής στηρίζεται στην κιναισθητική ή ρυθμική ικανότητα του ανθρώπου κι αποτελεί κατά βάση ένα αναερόβιο σύστημα προπόνησης, που περιλαμβάνει ποικίλες μεμονωμένες ή συνδυαστικές κινήσεις, συχνά ρυθμικές, που δρουν συνεργικά και συντονισμένα, με βασική αντίσταση το ίδιο σωματικό βάρος του αθλούμενου, που χρησιμοποιεί ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό. Κατά συνέπεια, οι ασκήσεις της εν λόγω γυμναστικής δρουν με φυσικό τρόπο, επιφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα στη σύμμετρο μυϊκή ανάπτυξη και ενδυνάμωση όλου του σώματος, με βάση πάντα τα γενετικά χαρακτηριστικά και το φύλο του κάθε ατόμου.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι οι ικανότητες που θα αποκτήσει το σώμα σας. Στόχος αυτού του συστήματος προπόνησης, όπως προαναφέρθηκε, είναι η σύμμετρος ανάπτυξη και ενδυνάμωση όλων των μυών του σώματος, καρδιακών και σκελετικών, η ανάπτυξη της λειτουργικής δύναμης και κινητικότητας, καθώς και άλλων δεξιοτήτων, όπως η ισορροπία, ο συντονισμός και ο σωματικός έλεγχος. Εκτός από την αύξηση και συντήρηση της μυϊκής δύναμης, βοηθούν στην αύξηση της οστικής μάζας, την ενδυνάμωση του συνδετικού ιστού και την ισόρροπη αύξηση του μεταβολισμού.

Πηγή: www.calisthenics.gr

Post Author: Coach