Γιατι είμαστε τυχεροί που ανακαλύψαμε το Crossfit

Η προπόνηση είναι πάντα συνώνυμο με το να βρεθούμε σε φόρμα, να δουλέψουμε την καρδιά και να παραμείνουμε μακριά από την παχυσαρκία. Σέρναμε τον εαυτό μας στα συμβατικά γυμναστήρια χωρίς να παρατηρούμε ότι κάνουμε συνεχώς τις ίδιες ασκήσεις ξανά και ξανά. Όταν ανακαλύψαμε το CrossFit, στην αρχή ήμασταν επιφυλακτικοί, χωρίς να γνωρίζουμε αν έχουμε τις δεξιότητες να βάλουμε το σώμα μας κάτω από μεγάλα φορτία και αν έχουμε την απαιτούμενη αντοχή να ανταπεξέλθουμε στις προπονήσεις. Μετά από μερικούς μήνες, κολλήσαμε. Ανακαλύψαμε ότι είναι κάτι περισσότερο από μια φυσική δραστηριότητα, ότι είναι ένας τρόπος ζωής που βελτιώνει πολλές πτυχές της ζωής μας.

 

Overall Υγεία.

Μέσω του συνδυασμού υψηλής έντασης και συνεχώς μεταβαλλόμενων κινήσεων, το CrossFit δεν ανυψώνει μόνο τον καρδιακό παλμό κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά δουλεύει  ως προς τον συντονισμό του σώματος, την ευελιξία, την ευκινησία και την ισορροπία. Μαθαίνοντας πώς να σηκώσουμε και να τραβήξουμε το σωματικό μας βάρος από το έδαφος ή σε ένα μονόζυγο, προκαλούμε επίσης την χρήση των αρθρώσεων μας. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν καλύτερη απόδοση στην αντοχή αλλά επίσης και σε νευρολογικές και ορμονικές προσαρμογές σε όλες τις μεταβολικές οδούς του σώματος.

Ποιότητα Ζωής

Γνωρίζοντας πώς να σηκώσουμε ένα κουτί από το έδαφος χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους μύες ή να φέρουμε ένα αντικείμενο πάνω από το κεφάλι δε θα είναι ποτέ ξανά πρόβλημα. Όχι μόνο γιατί έχουμε την απαιτούμενη δύναμη και μυϊκή μάζα αλλά γιατί μέσω τον προπονήσεων της άρσης βαρών έχουμε απομνημονεύσει πλήρως το μοτίβο της κίνησης να σηκώσουμε μια μπάρα, έναν αλτήρα ή οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Δε θα φοβηθούμε ποτέ ξανά να κάνουμε σπριντ  να προλάβουμε το λεωφορείο ή να πάμε από τις σκάλες όταν το ασανσέρ είναι χαλασμένο. Αυτές είναι στιγμές που μας προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αλλαγή ζωής μέσω της απώλειας βάρους.

Το CrossFit άλλαξε τις ζωές των ανθρώπων. Η προπόνηση και η κοινότητα παρέχουν μια αποτελεσματική μεθοδολογία για αυτούς που χρειάζεται να χάσουν βάρος για λόγους υγείας. Μια έρευνα του 2013 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Strength and Conditioning έδειξε ότι οι βελτιώσεις στη σύνθεση του σώματος, συμπεριλαμβανομένου της απώλειας βάρους και της αύξησης μυϊκής μάζας, ήταν αξιοσημείωτη για αυτούς που έκαναν CrossFit ανεξαρτήτως επιπέδου αρχικής φυσικής κατάστασης.

Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Αντί να περνάμε μια ώρα προπόνησης αδιαφορώντας για τον άνθρωπο δίπλα μας, όπως συμβαίνει στα συμβατικά γυμναστήρια, στο CrossFit αλληλεπιδρούμε ό ένας με τον άλλον. Το ήθος βασίζεται στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού συστήματος μεταξύ όλων των μελλών του γυμναστηρίου, έχοντας ο καθένας από εμάς ηθική υποχρέωση λογοδοσίας. Αυτό το συγκεκριμένο φαινόμενο που ξεπερνά όλες τις χώρες και τα έθιμα του κόσμου είναι ψυχολογική και κοινωνική ανάγκη όσων θέλουν να είναι μέρος μιας κοινότητας. Ως εκ τούτου οι ασκούμενοι μπορεί να παραμένουν ο εαυτός τους και να κάνουν γρήγορα νέες και πραγματικές γνωριμίες.

Εικόνα του σώματος.

Το στίγμα του σώματος μιας γυναίκας που πρέπει να είναι αδύνατη, λεπτή ή και κοκκαλιάρα καταρρίπτεται από το νέο μοντέλο που δημιουργήθηκε μέσω του CrossFit. Οι γυναίκες βιώνουν συνεχείς πιέσεις, καθώς οι περισσότερες γυμνάζονται για να φτιάξουν το τέλειο σώμα που επιβάλλεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι γυναίκες CrossFitters σπάνε τους κανόνες και προάγουν ως προνόμιο την υγεία και την δύναμη. Το γεγονός ότι στο CrossFit δεν υπάρχουν καθρέπτες και ότι οι ασκούμενοι επικεντρώνονται στην απόδοση παρά στην εικόνα βοηθά επίσης και τα δύο φύλα να νιώθουν πιο άνετα με το σώμα τους.

Διατροφή.

Για κάποιους που έρχονται στο CrossFit αποτελεί έκπληξη, ότι μετά από χρόνια διατροφής και προσπαθώντας να βρουν τον καλύτερο συνδυασμό τροφίμων για να πετύχουν τους στόχους τους, βρίσκουν ότι η διατροφή τους ήταν εκτός ισορροπίας. Το CrossFit προωθεί να τρως σαν αθλητής λόγω της άμεσης συνέπειας στο σώμα(μαζί με τον ύπνο και την ξεκούραση) και της απόδοσης στη προπόνηση. Αυτοί που έτρωγαν snacks, junk food καθημερινά, γνωρίζοντας το CrossFit έμαθαν να τρώνε υγιεινά βάζοντας στη διατροφή τους καλά λιπαρά, λαχανικά, κρέας, ξηρούς καρπούς και γενικά τροφές με υψηλή θρεπτική αξία.

Πολλοί θεωρούν το CrossFit ως κάτι πού έντονο, με πολλούς τραυματισμούς και άλλα αρνητικά σχόλια. Στο τέλος όμως είναι ο μοναδικός τρόπος να μάθουμε τι μπορεί να κάνει το σώμα μας καθημερινά. Είναι ο μόνος τρόπος να τρώμε υγιεινά χωρίς να μετράμε θερμίδες και να εξαντλούμαστε από τις δίαιτες. Τέλος, είναι ο μόνος τρόπος να παραμένουμε συνεπείς και να μην χάνουμε προπόνηση. Είμαστε τυχεροί που ανακαλύψαμε το CrossFit και είναι σίγουρο ότι οι αθλητές που ασχολούνται με αυτό δε θα γυρίσουν ποτέ ξανά πίσω σε άλλο είδος προπόνησης.

Πηγή: Theboxnews.gr

Post Author: Coach